Utradisjonell barnehage i Sørmarka

Det er en arkitektonisk annerledes og spennende barnehage er ferdigstilt ved Sørmarka Arena. Ishallen barnehage åpnet dørene for barn, foreldre og ansatte i august, når barnehageåret startet.

– Det har vært en spennende men utfordrende og arbeidskrevende jobb, forteller prosjektleder Aage Wiese i Byggmester Sagen AS. Firmaet har hatt ansvaret for alt av innendørs og utendørs tømmerarbeider i forbindelse med byggingen av barne-hagen, i tillegg til all innredning.

I tilknytning til ishallen
Ishallen barnehage ligger på baksiden av Sørmarka Arena, i et bygg som er fysisk knyttet sammen med selve ishallen. Barnehagen er umulig å ikke få øye på, med sin knallrøde farge som lyser opp området. Med sine mange vinduer, vinkler og halvtak, skiller den seg ut fra andre mer tradisjonelle barnehagebygninger.

– Det er en spesiell barnehage, men jeg synes den er blitt veldig bra, sier prosjektlederen som skryter av bas Harald Åsbøes innsats for å få alt på plass i nybygget.

Dyrespor
Også inne skiller Ishallen barnehage seg fra de fleste andre barne-hager. Hele bygget har et lyst og luftig preg, med sine store vinduer og hvitmalte vegger. I stedet for gulvbelegg er gulvene malt med lys epoxy-maling, som gir et litt skinnende preg. I alle de fire avdelingene og rundt omkring gjennom gangene som binder bygningen sammen, er det malt inn ulike svarte dyrespor, som skal fungere som ledelinjer gjennom barnehagen.

Storkjøkken
I hjertet av barnehagen ligger et storkjøkken, som er tenkt som et fellesrom for alle avdelingene. I den ene enden av kjøkkenet er det anlagt en slags amfitrapp hvor det kan plasseres puter, og barnehagen får sitt eget samlingsrom. I tillegg er det to mindre kjøkken i barnehagen, som to og to avdelinger deler. De ulike avdelingene har egne tørkerom for klær, og alle barn får egne garderobeskap, noe som vil gjøre det enklere å holde orden på den enkeltes eiendeler. Barnehagen har også sitt eget stillerom. Her er det satt opp bokhyller langs den ene langveggen, og midt i rommet er det laget rund klatrebenk, kledd i lys bjørk.

– Her kan barna sitte og lese, eller klatre rundt, ser Aage Wiese for seg.

Lydisolering
– Noe av utfordringen med denne jobben for oss, har vært den spesielle spileveggen som går gjennom barnehagen, forteller prosjektlederen. Den svartmalte veggen er en såkalt absorbent vegg, det vil si at den demper lyd og akustikk i barnehagen.

– Uten denne veggen ville det i et så stort og åpent bygg, blitt gjenklang av alle lyder, forklarer Wiese.

Lydskjermende gjerde som klatrestativ
Uteområdet i den nye barnehagen er også spesielt. Et lydskjermende gjerde som går langs store deler av området, har fått dobbel funksjon. I tillegg til å holde lyden fra motorveien ute, er det bygd som et klatrestativ for ungene. Trapper, tau og hulrom gir muligheter for mye kjekk lek for ungene i barnehagen.

– Det er jo ganske spesielt å bruke gjerdet på denne måten, men vi er veldig fornøyde med resultatet, avslutter Aage Wiese

 FAKTA:

Ishallen barnehage består av fire avdelinger, med plass til totalt 100 barn. Eieren av barnehagen er Stavanger kommune.

Barnehagen ligger i et bygg som fysisk er knyttet sammen med ishallen Sørmarka Arena. Bruttoareal på barnehagen er ca. 865 kvadratmeter.

Ramp er arkitektfirmaet bak Ishallen barnehage. Arkitekt for uteområdet er KLOROFYLL, ved Imke Wojanowski.Byggmester

Sagen AS har hatt ansvar for alle tømmerarbeider inne og ute, i tillegg til all innredning. Arbeidet har tatt 6 måneder, i gjennomsnitt har bedriften hatt 7-10 mann i arbeid på dette prosjektet. Jobben har en verdi på ca. 5,5 millioner for Byggmester Sagen AS.

Ishallen barnehage ligger i nærheten av tur- og friluftsområdene i Sørmarka. Natur, nærhet og fysisk aktivitet vil være satsingsområder for barnehagen.